CASA DIN LEMN IZOLATA CU BALOTI DE PAIE
Avand in vedere cererea crescuta de case ecologice pe piata romaneasca, societatea Habitat-Case Bianca a executat in Bucuresti structura din lemn a unei case parter cu mansarda, izolata cu baloti din paie. Realizarea structurii unei asemenea case a reprezentat o provocare pentru societatea noastra, casa din baloti de paie aflandu-se la granita dintre traditional si modern, precum si o premiera pentru portofoliul nostru.
Arhitectul care a proiectat casa cu baloti din paie, ne-a solicitat realizarea unei structuri framing din lemn cu o grosime a peretilor exteriori de 400mm, pentru a introduce balotii din paie. Inginerii nostri au proiectat realizarea a 2 structuri din lemn, una exterioara si alta interioara, conectate intre ele prin distantieri si conectori multicui Mitek. Desigur ca realizarea unei asemenea structuri a presupus atat consumuri mai mari de materiale, precum si manopera suplimentara pentru realizarea acesteia.
Solutia aleasa pentru realizarea planseului dintre parter si mansarda a fost executarea lui din dulapi de lemn, avand in vedere ca deschiderile peste care erau amplasate grinzile de rezistenta erau pana in 4 metri.
Peretii au fost izolati cu baloti presati din paie, iar sarpanta cu celuloza. Dupa montarea balotilor de paie, peretii exteriori au fost placati cu placi din fibre lemnoase, peste care a fost aplicata o tencuiala pe baza de var. Tencuiala pe baza de var are capacitatea de a regla umiditatea si de a inmagazina caldura, permitand, de asemenea, respiratia peretilor comparativ cu gleturile si vopselele conventionale.
Casa pe structura din lemn izolata cu baloti din paie este o casa care respira, pastrand in interiorul locuintei un aer proaspat si sanatos, cu o umiditate perfecta pentru locuitorii ei. Balotii de paie asigura, de asemenea, izolare fonica ce tine departe agitatia unei capitale zgomotoase.
Peretii interiori au fost placate cu gips carton hidrofug, montat pe sipci din lemn uscate si trase.
Proiectul de rezistenta al structurii din lemn a fost realizat cu ajutorul software-ului RoofCon TrussCon, program de calcul structural pentru structurile din lemn, luandu-se in calcul conditiile locale de incarcari din vant, zapada, ploaie, seism, cat si incarcarile permanente ( invelitoare, izolatie sarpanta cu celuloza